landslaget liten NNHSlogo
No events
Kjære medlemmer!
 
 

Medlemskontingent

Har du husket å betale årets kontingent? Den er på 450 kr. Du får fire medlemsblader og vår lokale info som medlem, sSamt at du bidrar til arbeidet med å bevare rasen vår. Betal til kontonummer 4710 20 49310. Merk innbetalinga med medlemmets navn. Send samtidig en e-post hvor du opplyser medlemmets navn, adresse, telefonnummer og aktuell e-postadresse til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.(denne e-posten).

Arrangement/aktivitet:

Uke 9 er aktivitetsuke på Nasjonalt Senter.  Medlemmer av Alslaget får fordelaktige priser på privattimer med Ida.  Ta kontakt på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 
mer info på https://www.facebook.com/events/733904690111037

Styret står som arrangør av årets landsmøte.  Dette finner sted i Tromsø 4. mars kl 10:00 på hotellet The Edge.  Kom gjerne som observatør på møtet.  Observatører som ønsker å følge årsmøtet og spise lunch samt kaffe og kake må selv betale en dagpakke på kr 495,-.  Det koster ikke noe å overvære årsmøtet.  På søndag blir det bl.a. oppvisning av mountet games på Tromsø rideskole.  Dette er en aktivitet som vi tror vil passe utmerket for vår rase.

Hingsteutstillinga skjer siste helga i april på Nasjonalt Senter for nordlandshest/lyngshest på Olsborg mens hoppeutstillinga er berammet til andre helga i september på samme sted.

Styret og Nasjonalt senter har planlagt en rekke kurs og aktiviteter framover, bl.a.

21.03. foredrag om foring på Nasjonalt senter kl 18:00 v/veterinær Kristin Brækken - påmelding til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

8. - 9. april med Fokus unghest-kurs på Olsborg med tema "Utstillingsforberedende og miljøtrening i forkant av utstilling"

Årsmøtet:

Årsmelding
Referat fra årsmøtet

 

2016

Foredrag og årsmøte 20.februar på Vollan gjestestue

PROGRAM
Kl.11:00 - 12:30 Foredrag (NB! Påmelding)
- Ungheststasjon v/ Inger Gåre
- Trening av unghest v/ Elin Sørensen
- Presentasjon av oppgave skrevet i forbindelse med ridelærerutdanningen ved NHS: "Bruk av norske hesteraser i rideskole" v/ Ann Kristin Myrslett
- Info fra Nord-Norsk hestesenter

Kl 12:30 - 14:00 Foredrag (NB! Påmelding)
- Presentasjon av EVA systemet v /Siri Furre fra Norsk hestesenter (NHS)

Kl 14:00 - 15:00 Pause (mat)

Kl 15:00 ÅRSMØTE i Alslaget for Lyngshest i Troms 

Påmelding til foredragene skjer på e-post til Inger Gåre Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Angående EVA systemet: EVA er et dataprogram som kan brukes til å lage en populasjonsanalyse med ulike innavlsberegninger. Programmet beregner innavlskoeffisienter på individnivå og årganger, og foretar innavlsberegninger på populasjonsnivå.

Ved hjelp av beregninger, såkalt optimalt bidrag, er det mulig å planlegge avlen slik at man begrenser økt slektskap. Det vil si økningen av innavl på lang sikt i populasjonen.

EVA gir også mulighet til å teste konsekvensene av forskjellige avlsstrategier på populasjonen, for eksempel hingstekvoter.

 Årsmøteinnkalling 

2015

Årsmøtereferat, årsmelding, aktivitetsplan, innmeldte saker til Landsmøtet

 

Høring endring av utstilingssystemet

Høringsfristen til Landslaget er 20. februar.
Høringsfrist til styret er 12. februar. Høringa kan tas opp på medlemsmøtet i etterkant av årsmøtet den 14. februar. Styret utarbeider alslagets høringssvar før høringsfristen.  Send innspill til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Høringsutkastet ligger her, vedlegg om egenskaper ligger her

 

Innkalling til årsmøte 14. februar 1400 på Stall Kjærnes:

Dagsorden
godkjenning av innkalling
valg av møteleder, referent og to personer til å undertegne protokollen
årsmelding
revidert regnskap
budsjett og aktivitetsplan
fastsettelse av kontingent
innkomne saker

Valg: leder: Birgit D. Nielsen valgt for 1 år 2014, på valg
sekretær/styremedlem: Annfrid Jacobsen valgt for 2 år i 2013, på valg
aktivitetsansvarlig Christine Borch valgt for 2 år i 2013, på valg
to vararepresentanter, valgt for 1 år i 2014, 1. vara Ranja Olaisen, 2. vara: Fred Olav Larsen, begge på valg
revisorer, to stykker, valgt for 1 år i 2014, Marit Gåre og Peter Bruvold, begge på valg

(avlsansvarlig: Inger Gåre valgt for 2 år i 2014, ikke på valg
kasserer: Ingunn Hansen valgt for 2 år i 2014, ikke på valg)
en til valgkomiteen, velges for 3 år - foreslås av årsmøtet
Årets valgkommité:
Marianne Pedersen valgt i 2012, har sitt siste år og er leder i 2015, Helga Gåre valgt i 2013 og har ett år igjen (leder i 2016), Kristin Bongo valgt i 2014, har to år igjen.
utsendinger til Landslagets årsmøte skal velges på årsmøtet. Landsmøtet er i Rogaland, 21. – 22. mars. Dersom vi hadde mer enn 100 medlemmer ved årsskiftet kan vi sende 3 delegater.
Velkommen!

Til et uformelt medlemsmøte:
Helga Gåre er utfordra til å vise bilder

Høring endring av utstillingssystemet

Felles mat på Vollan kan være riktig trivelig etter møtene!

 

Høring endring av "kåringsforskriften"

Alle høringssvar er lagt ut, inkludert fra de tre nasjonale raseorganisasjonene. Mattilsynets sammenstilling ov vurderinger, samt deres forskriftsendring er oversendt LMD. Alt ligger på samme side som informasjon om forskriftsendriga; her

Endring av Forskrift om reiavla dyr av hestefamilien er sendt ut på høring. Høringsfristen er 12.12.2014 og forskriften trer i kraft 01.01.2015. Endringa innebærer at det ikke vil være noen offentlige krav til kåring av hingster som skal brukes i avl. Det vil si at NHS som har hatt en oppgave i forhold til kåring ikke lenger har denne oppgaven på vegne av det offentlige.

Raseorganisasjonene vi fra 2015 få et større ansvar for forvaltning av egne raser. Det offentlige Norge har likevel et internasjonalt ansvar for å ta vare på våre nasjonale raser. Det er foreløpig ikke avklart fra Landbruks- og matdepartementet hvordan de vil utføre dtte ansvaret.

Blant mange andre er også vår organisasjon invitert til å mene noe om forskriftsendringa - ikke om den skal gjennomføres eller ikke - det er allerede vedtatt, men hvordan forskriften nå skal utformes og hvordan man skal ivareta de oppgavene som forskriften beskriver.

Lokallaget i Troms setter en høringsfrist til 20. november fra våre medlemmer inn til styret. Så skriver styret en høringsuttalelse fra alslaget fror lyngshest i Troms, som sendes til hovedstyret innen deres frist som er 5. desember.

Om forskriftsendinga finner dere her:

http://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/produksjonsdyr/avl_og_seminvirksomhet/horing_oppheving_av_kaaringsbestemmelsene_i_regelverket_for_hesteavl.16652

Høringsuttalelse sendes til: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

10169314 10151930136386292 2837534807464237140 n

 

Boka Lyngshesten av Elling Vatne

Nytt per april 2014: alle nye medlemmer får boka i velkomstgave. For innmelding i laget eller kjøp av boka: Ta kontakt med leder Birgit D. Nielsen: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Boka er til salgs for 150,- kun for alslagets medlemmer!

 

Styremøte 03.april 2014

Innkalling til årsmøte 22.02.2014, Stall Kjærnes, Nordkjosbotn, ligger her

Du finner følgende dokumenter her:

Årsmøtereferat, med vedlegg fødte føll og bedekninger 2013, aktivitetsplan 2014 og årsmelding 2013

Hester og hunder

Hester og bikkjer etter rypejakt. Foto NNHS/Wenche Offerdal

Om egenskaper fra alslaget til landslaget etter medlemsmøtet 31.10.2013

Invitasjon til medlemsmøte på Stall Kjærnes v. Nordkjosbotn 31.10.2013

Invitasjonen ligger her

Informasjon etter det felles medlemsmøtet for fjordhest, dølahest og vår rase på Gardermoen ligger her. Oppgaver til alle i alle lokallag ligger sist i dokumentet. Kom gjerne med innspill i forkant av vårt medlemsmøte på Stall Kjærnes om du ikke kan komme på møtet! Dere som kommer på møtet; forbered dere gjerne litt med tanke på egenskaper hos rasen vår som vi ønsker fokus på!

Dere finner også en kort presentasjon fra vår rasespesifikke del på gardermoen om sammenheng mellom Fokus Unghest - LyngsSkeid (signaturaktivitet) og bruksprøver. Presentasjon

Høring Avlsplanen

Det blei dessverre kort tid for oss, så vi fikk ikke involvert dere medlemmer !! - Jeg beklager det, men håper likevel at dersom noen av dere hadde hatt ønske om å påvirke, hadde dere tatt kontakt med oss i styret. Forslaget til plan fra Landslaget har vært kjent i alle fall gjennom sosiale medier i knappe tre uker.

Her ligger alslaget i Troms sin høringsuttalelse og et notat med innspill fra Hanne Fjerdingby Olsen

Foredrag om lynneundersøkelsen

Invitasjon til foredrag på NNHS 15.04.2013 ligger her


Etter Landsmøtet 2013

Det er en fornøyelse å få være vertskap for Landsmøtet; det er trivelig med besøk - hyggelige folk, gode diskusjoner, mye å lære, stas å treffe "gamle" og nye folk som har et engasjement for rasen vår og ikke minst: Kjære dere medlemmer av laget i Troms som igjen møter opp, tar i mot, ønsker velkommen både til landsdelen og hjem i deres egne staller. Tusen, tusen takk og tusen takk til dere som bidro med nydelig oppvisning lørdag og dere flinke ryttere som rei hos Inger Gåre på søndag; som vanlig vakkert, interessant, lærerikt og av høy kvalitet!!

Landsmøtet fra A til Å ligger et annet sted på rimfakse og det kommer mer i medlemsbladet.

Vi lar bildene av to interesserte karer i dyp diskusjon; Hans Erling Moholt og Nils Ivar Dolvik på Gudmundgaard illustrere engasjementet under landsmøtet.

DSC00705

Landsmøte 2013:

Vi er vertsskap og møtet holdes i Balsfold, på Vollan gjestestue, Nordkjosbotn. Delta på Landsmøtehelga; møt "kollegaer" fra hele landet, bli med og gjør årets landsmøte til en trivelig opplevelse!

Delegater fra Troms er Kristin Sundstrøm, Annfrid Jacobsen og Birgit D. Nielsen. Resten av styret vil også være med på Landsmøtet. Vi oppfordrer alle våre medlemmer til å komme på Landsmøtet, gjerne hele helga; spenennde å få et innblikk i Landslagets arbeid, Nils Ivar Dolvik, professor fra veterinærhøgskolen kommer og snakker om patellahaking. Vi skal besøke NNHS og få en liten omvisning og oppvisning der lørdag ettermiddag. Søndag formiddag besøker vi Gudmundgaard og Stall Kjærnes i Balsfjord. Det blir festmiddag lørdag kveld og vi skal bidra med litt lokal underholdning i etterkant.

Alslaget dekker kostnad for konferansepakke for alle medlemmer som deltar på Landsmøtet lørdag (lunsj og møteservering). Inger Gåre tilbyr overnattingsmuligheter. Kontakt Inger på telefon 97183464.

Gi meg beskjed om dere ønsker å delta på hele eller deler av helga og om dere vil spise middag fredag og eller lørdag kveld: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. - 918 91578

Årsmøte er avholdt på FabLab i Lyngen 2. februar 2013

Her finner du årsmelding 2012, årsmøtereferat

aktivitetsplan 2013

Liste fødte føll 2012 og bedekninger 2012

Referater styremøter 2013

Januar 2012

Innkalling årsmøte 2.februar 2012.

Kontingent for 2013; 450,-

Årsmøte er avholdt i Nordkjosbotn 11.februar 2012

Her ligger årsmelding, årsmøtereferat og aktivitetsplan 2012

Innkaling til årsmøte 11. februar 2012 

Handlingsplanen for de nasjonale rasene er sendt ut på høring til raseorganisasjonene 14.09.2011

Alslaget inviterer til medlemsmøte om handlingsplanen 15.oktober 2011

NRK har satt fokus på utfordringene se NRK 03.10.2011 her

Norsk Hestesenter ønsker å ta et større ansvar for de nasjonale hesterasene og har satt ned en arbeidsgruppe som har utarbeida et forslag til handlingsplan for rasene for årene 2011 - 2020. Arbeidsgruppa har bestått av Hans E. Moholt fra vår rase, Stein Bentstuen for dølahest, Jonas Vevle for fjordhest, Elin Furrevik og Inge Kringeland for NHS sitt avlsråd, Hanne Fjerdingby Olsen og Gunnar Klemetsdal for UMB og Birgit D. Nielsen for NHS, leder av arbeidsgruppa.

Alslagets medlemmer inviteres til å lese planen og komme med innspill og eller spørsmål til birgitdn@online, tlf 918 91578 innen 15. oktober. Planen ligger her

Vi har vært på besøk i Arkhangelsk i 2011 og fikk besøk igjen på hingsteutstillinga vår i april 2011

Les mer om besøket her

Bilder finner du på vårt fotogalleri her

 

Årsmøtereferat 2011 finner du her

Årsmelding 2010 finner du her

Aktivitetsplanen for 2011 ligger her

Innkalling til årsmøte 2011 5. februar 2011 på Lyngseidet ligger her

Velkommen !

Medlemmer som ikke mottar innkalling på e-post eller i posten bes kontakte styret for eksempel ved e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Vi oppfordrer  alle våre medlemmer om å opplyse styret om deres e-postadresse. Send gjerne e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. så er det enklere for oss i styret å nå dere med info!

NB giro for medlemskontingent for 2010 vil bli sendt ut på e-post eller post. Kontingenten er 400,- for 2010.

Årsmøte i alslaget for lyngshest i Troms 6. mars 2010
Stigen vertshus, Lyngseidet, kl. 1230

Antall møtte; 11
Antall stemmeberettigede; 11
(tilstede fra styret; Birgit D. Nielsen, Kirsti Altmann, Inger Sofie Andreassen, Solveig Steinnes)

Sak 1: godkjenning av innkalling;
enstemmig godkjent
Sak 2: valg av møteleder, referent og to til å underskrive protokollen.
Birgit D. Nielsen, enstemmig valgt møteleder, Kristin Sundstrøm; enstemmig valgt referent, Peter Bruvold og Ellinor Jacobsen enstemmig valgt til å underskrive protokollen.
Sak 3: Godkjenning av årsmelding
Birgit D. Nielsen kommenterte;
- arbeidsprosess og vedtak fra avlsavdelinga NHS ytterligere. Kommenterte også at aktiviteten er god og at rasen får vist seg fram i slike sammenhenger.
- Fokus Unghest; aktiviteten har tatt seg opp og alslaget har fått midler til flere kurs.
- Avl i vår region; vi har hatt et normalår, det er positivt.
- Rutiner for endring av innbetaling av kontingent. Det vil nå sendes ut separat faktura, ikke som vedlegg i medlemsbladet.
Peter Bruvold berømmer styret for godt arbeid, og i særdeleshet Fokus Unghest-kursene som Alslaget arrangerer; disse er svært nyttige.
Tilføyes i årsmeldinga; Alslaget, Landslaget og NNHS representert på Landbruksmessa i Balsfjord.
Årsmeldinga enstemmig godkjent.
Sak 4: Regnskap
- Kommentar til regnskapet; NHS har ikke gjort opp regninger etter utstillinger.
- Overføre kontanter i kassa til bank hurtigere hvis mulig.
Regnskapet er godkjent enstemmig med forbehold om at revisor ikke har merknader av vesentlig art.
Sak 5: Budsjett og aktivitetsplan
- Kasserer gjennomgikk forslag til budsjett
- Leder gjennomgikk aktivitetsplan; tillegg om at hingsteutstillinga vuil bli utvidet med en dag til.
- Kommentar om tidspunkt for hoppeutstillinga; måtte ses i forhold til NNHS sin kapasitet.
- Kommentar ang informasjon i forkant av utstillinger; fint om dette kan komme tidligere.
- Kommentar ang. om man kan bli medlem av studieorganisasjon i forhold til FU-kurs.
Budsjett og aktivitetsplan enstemmig godkjent.

Sak 6: Fastsettelse av kontingent.
Kontingenten er nå på 400,- per dato. Kontingenten til Landslaget har vært uforandret siste år. Forslag; 400,- videreføres.
Enstemmig godkjent.
Sak 7: Innkommet forslag om endring i vedtekter. "antall vararepresentanter til styret
reduseres fra 3 til 2".
Forslaget enstemmig godkjent. Antall vararepresentanter; 2.
Sak 8: Valg
Leder; Birgit D. Nielsen enstemmig valgt for 1 år
Aktivitetsansvarlig; Kristin Sundstrøm enstemmig valgt for 1 år
Avlsansvarlig; Inger Sofie Andreassen enstemmig valgt for 1 år
Kasserer; Kirsti Altmann enstemmig valgt for 2 år (kommentar; ved en feil i 2009 blei hun valgt for 2 år da, hun var egentlig ikke på valg i 2009)
(Sekretær; Carina Eriksen valgt for 2 år i 2009).
Revisorer; Marit Gåre og Gunn Grønås enstemmig valgt for 1 år
2 vararepresentanter; Peter Bruvold; 1. Vara og Inger Gåre; 2. Vara: begge enstemmig valgt for 1 år.
Utsendinger til Landslagets årsmøte; Birgit D. Nielsen, Inger Sofie Andreassen og Kristin Sundstrøm (representerer NNHS også).
Valgkomiteen; Gunnar Kristiansen har bedt om å få trekke seg (har 1 år igjen).
Ellinor Jacobsen valgt for 1 år (for Gunnar), blir dermed leder av valgkomiteen.
Hildegunn Waltenberg valgt for 3 år, (Marlene Horvli ikke på valg, har 2 år igjen).

Årsmøtet slutt 1440.

Underskrift protokoll: Peter Bruvold og Ellinor Jacobsen

Aktivitetsplan 2010
Alslaget for lyngshest i Troms

Aktiviteter
Hingsteutstilling 17. og 18. april

Lyngshestdaga og hoppeutstilling 09. – 11.juli, med bruksøvelser (konkurranse) for unghest (opplegg fra Fokus unghest). Fagseminar i forbindelse med arrangementet.
Litt diskusjon omkring tidspunkt
Formidle kontakter/bidra til hjelp for uformell trening (bruksprøver) i forkant av de to utstillingene.
Det kan være et stort behov, men det innebærer mye arbeid. Vi fortsetter med å tilby at styrets medlemmer kan kontaktes for å formidle informasjon og eventuelt bidra med treningshjelp
Arrangere kurs med støtte fra Fokus Unghest. Kursene skal være dyrere for andre raser enn de særnorske.
Kursene skal også være dyrere for ikke-medlemmer av lag for en av de tre særnorske hesterasene.
Medlemsverving
Medlemslista i kombinasjon med Hestelista er et godt verktøy. Laget kan gjøre medlemslista tilgjengelig på forespørsel, slik at man kan henvende seg direkte til potensielle medlemmer som ikke står på vår medlemsliste. Viktig med oppfølging av medlemslista som nå er i ferd med å inneholde alle opplysninger vi trenger og ikke minst, den er oppdatert.
Fortsette samarbeidet med hestemiljøet i Arkhangelsk om mulig slektskap mellom mezen-hest og lyngshest og arbeidet med å ta vare på små hesteraser. Fagdag i september 2010 i samarbeid med NNHS med representant(er?) fra Arkhangelsk
Stor interesse for dette og gjerne med tur til bruksprøvene i Mezen i februar 2011.
Lyngshestsamlinger på NNHS. Samarbeid alslaget og NNHS.Fjelltur til høsten med kurs i forkant.
Positiv interesse for dette.
Medlemsblad i posten og mer info på e-post når medlemslista suppleres med e-postadresser. Oppdatering og mer aktiv bruk av hjemmesida.
Medlemsblad; 1 – 2 i posten, resten som nyhetsblader, info per e-post (og post for de vi mangler e-postadresse til)

(Delta på Landbruksmessa i Balsfjord i 2011)

Avlsaktiviteter
Formidle oversikt over fødte føll og bedekninger i 2010

Anbefale og gi råd om bedekninger 2010

Vurdere om det er behov for lagshingst
Prinsipielt forsøker vi å stimulere eget hingstehold ved å sjelden hente inn lagshingst, men heller oppfordre til bruk av mange hingster

Bidra til etablering av unghingsthamn ved behov
(info; det kan bli unghingsthamn i Tønsvik hos Kirsti Altmann i sommer)

Vurdere andre tiltak for å øke avlsaktiviteten

Kommentarer i kursiv er gjengivelse av innspill og diskusjoner under årsmøtet.

Årsmelding Alslaget for lyngshest i Troms 2009

Styret har vært slik sammensatt:
leder: Birgit Dorothea Nielsen, tlf 77 76 55 04/91 89 15 78 e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., Flatvoll, 9151 Storslett
styremedlem: (sekretær) Carina Eriksen, tlf 92 66 17 95, e-post Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
kasser: Kirsti Altmann, tlf 77 66 61 03/91 35 19 42, e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
avlsansvarlig: Inger Sofie Andreassen, tlf 77 63 17 35/97 16 55 05, e-post Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
aktivitetsansvarlig: Solveig Bjørkenes Steinnes tlf 95 90 98 00, e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Innledning
Aktiviteten i laget har vært god i år også, hvor vi blant annet bidro til et bra NM med hoppeutstilling på Nord-Norsk Hestesenter i juli.

Hingster som er eid eller oppdretta i vårt område, eller vist på hingsteutstilling på NNHS, hadde bedekt ca 60 hopper i 2008. Av dette er ca 30 føll født i 2009 i vårt avlsområde.

Det er bedekt 35 hopper i vårt område i 2009, og 10 hingster har vært i bruk. I tillegg er Gonagaslas Beaivvas og Svarvar Fieger solgt sørover og har bedekt henholdsvis 6 og 1 hoppe.

De enkelte aktivitetene:

Hingsteutstilling
Bedømminga og premieringa under hingstekåringa opplevdes av mange utstillere og publikum som en utrivelig og frustrerende og endte i et brev til NHS fra vårt lag med støtte fra de to andre Nord-Norske distriktslagene. Brevet blei besvart på generelt grunnlag og bekrefta vår oppfatning av NHS sin rolle disse dagene.

Utstillingsresultater:

Klasse 2a
Gonagaslas Beaivvas 2.pr, Waltenberg Louis 3.pr, Valsborg Fjaler 0.pr, Garp, Fullførte ikke utvidet bruksprøve, Avkåret, Holmen Birk, Fullførte ikke utvidet bruksprøve, Avkåret

Klasse 2b
Uller 0.pr

Klasse 3
Trollvik Vahkar, Kåret, Viking Korrekt, Kåret, Svarvar Sølvpilen 0.pr, Holands Fifa 0.pr, Reisa Cieggavarre 0.pr

Hingsteutstillinga blei også i år også holdt før utstillinga på Biri.
Ingen unghingster stilt i kvalitet. I etterkant har både eierne av Garp og Valsborg Fjaler klaget på avgjørelsene om henholdsvis hjemsending fra ub og avkåring. Garp fikk medhold i klagenemnda, Fjaler fikk ikke medhold.
Flere andre hingsteeiere sendte også brev til NHS og ba om forklaring på avgjørelser og uttalelser uten å bli møtt særlig positivt av NHS.

Hoppe- unghestutstilling på NNHS juli 2009
Utstillinga blei avholdt samtidig med NM – svært positivt for publikum og deltakere, meget arbeidskrevende for NNHS, men nå var planlegginga gjort i svært god tid og hjelpen fra en del av alslaget sine medlemmer veldig god. Takk alle sammen som hjalp til og for alle dere andre; vi trenger masse hjelp i forbindelse med våre store arrangementer i 2010 også. Vi fikk noen strålende resultater med Hilpi sin Elite for avkom og to 1.-premiehopper; Hilja og Mannu !
"Fra Rimfakse; Teoretisk avkomsvurdering"

Hilpi 291 1.pr f.1982
e.Viri 97
u.Freidi 180
ue.Raud 22
Oppdretter: Leif Larsen , Lyngseidet
Eier:Eli C Myrseth
Elite for avkom

Begrunnelse for tildeling:
Hoppa har totalt 7 avkom.Denne avkomsgruppa består av 5 sønner og 2 døtre.Hoppa viser særdeles god avlskvalitet da 4 av hennes avkom er høyt premierte, og av disse er det hele 3 avlsgodkjente hingster.
De premierte avkommene er Kimo 1pr, Ritar 2 pr, Kosakk 3 pr og Hirvi 2pr + 2 avk pr.
Hoppas avkom er av meget gode rasetyper med god utstråling og harmoni. I tillegg har flere av hoppas avkom vist seg som meget gode bruksdyr. Hilpi viderefører sin gode avlskvalitet til sine avkom. Kimo og Ritar har flere avlsgodkjente sønner og premierte døtre. Hirvi har mange gode døtre og derav 2 pr for avkom."

Klasse 4
Skåtes Cindy 2.pr

Klasse 5
Laukslettas Silvi,3.pr, Mannu1.pr kvalitet 2, Storhaugs Kita 3.pr, Hilja 1.pr kvalitet 1

Klasse 6
Karlstad Frøya 0.pr

Klasse 8
Balder Brå, Godkjent

Hingster 1 år
Rots Juvin, Sløyfe, Elverhøys Vamp, Sløyfe Kvalitet 1

Hopper 2 år
Skarshaug Kimara Sløyfe,
Hopper 1 år
Gudmundgaards Lykke, Hoppa var halt, Gudmundgaards Sofie, Sløyfe

Show klasse for vallaker
Fra Rimfakse; "I showklasse for vallaker stilte det hele 10 individer, nesten samtlige var i tillegg deltagere under NM som gikk paralelt med utstillingen.
Det som preget denne vallak-klassen var den gode holdbarheten som individer, helt opp mot 30 år, faktisk viste.
I steden for regnr er hestenes alder ført opp ved hvert individ, det gir forhåpentligvis et inntrykk av den gode holdbarheten som dommerne har lagt stor vekt på.
Vallaker under 12 år har ikke fått karakter for holdbarhet da de er for unge, det siste tallet i karakterrekka indikerer holdbarhet.
Gruppen var meget velpresentert og godt mønstret. De fem beste vallakene er rangert, de øvrige kommer i tilfeldig rekkefølge."

Reisa Rein 10 år, Sløyfe nr 1 av 10, Orion 18 år, Sløyfe nr 2 av 10, Frigg 26 år, Sløyfe nr 3 av 10,
Holmeslettas Balder 6 år, Sløyfe nr 4 av 10, Lucas 29 år, Sløyfe nr 5 av 10, Liinikko 19 år, Sløyfe, Belloni 16 år, Sløyfe, Trollvik Bjarke 11 år, Sløyfe, Yme 19 år, Sløyfe, Trollfaks 21 år, Sløyfe

NM-middag
Vi hadde en riktig trivelig middag lørdag i NM-helga i kantina på Høgtun. Dette frister til gjentakelse!

Lyngshestdagan blei i 2009 erstatta av NM
Og igjen må jeg si at NNHS, i samarbeid med alslaget gjorde en fantastisk flott jobb det står all respekt av!
Gratulerer til to svært kompetente og markerte ekvipasjer som vinnere av Norgesmesterskapet for nordlandshest/lyngshest: junior Marlene Sørensen Horvli med Eliasnes Sofus og senior Christine Sandelin med Liinikko. To verdige vinnere av vårt 2. Norgesmesterskap, som begge deltok i alle disiplinene under NM. Dete er også verd å legge merke til at Liinikko er hele 19 år, Sofus er noen år yngre, men til gjengjeld er han i aktiv avl! Det lover godt for framtida ! Hestene er svært holdbare og vi har gode brukshester i avl!
Gratulerer også til sølv- og bronsevinnerne, til alle de andre på resultatlista for NM og til alle som deltok i en eller flere øvelser i helga.
Landbruksmessa i Balsfjord
NNHS, Landslaget og Alslaget hadde felles stand og en veldig bra oppvisning som fikk mye positiv oppmerksomhet. Dette er en viktig arena å vise fram hesten.

Fokus Unghest
Under NM blei det arrangert både unghestkonkurranser etter opplegg og med støtte fra Fokus Unghest og brukshestkjørekurs med oppvisning for publikum også dette opplegget med støtte fra Fokus Unghest. Vinteren 2009/10 har det virkelig tatt av med unghestkurs her i Troms. Vi har søkt om og fått støtte til to kurs i Lyngen, på NNHS, i Oldervika utafor Tromsø og i Reisa. Dette er veldig positivt og ikke minst nyttig og trivelig.

Medlemsverving
Medlemsverving i år har tilsynelatende gått bra med mange nye medlemmer i forbindelse med NM, men; det har vist seg at mange medlemmer ikke har betalt kontingent – giro trykt inne i bladet er ikke godt nok..., slik at vi over flere år har betalt kontingent for et betydelig større antall medlemmer til Landslaget enn de som har betalt kontingent til oss. På lista har vi nå i overkant av 140 medlemmer, men etter et ikke ubetydelig purre- og rydde-prosjekt i styret, håper jeg at vårt medlemstall skal gjenspeile et reelt antall medlemmer som både ønsker å være medlem og som betaler kontingent.

Avlsaktiviteter
Fødte føll og bedekninger 2009; vedlegg kan fås på forespørsel hos Birgit D. Nielsen 918 91578 eller e-post; Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Organisatorisk arbeid
Møtevirksomhet og annen kommunikasjon
Det har vært avholdt 3 telefon/Skype-styremøter og 1 fysisk møte, samt 2 møter i NM-komiteen. Det har i tillegg vært utstrakt kontakt per telefon og e-post.

Medlemsblad
Medlemsbladet Lyngshesten har kommet ut med 2 utgivelser i 2009.

Rimfakse
Vi har oppdatert vår side.

Hestelista
Styret bidro til oppdatering av Hestelista for 2010.

Medlemstall
Vi hadde ca 140 medlemmer ved utgangen av 2009. Vi fortsetter arbeidet med medlemsverving og sluttfører arbeidet med rydding og oppdatering av lista.

Økonomi
Den økonomiske situasjonen for laget viser at vi har noe mindre på bok enn foregående år, bortsett fra i 2008. Forklaringa er i stor grad et stort innkjøp av profileringsartikler i 2008 og et etterslep fra flere år hvor vi har betalt kontingent til Landslaget for langt flere medlemmer enn det antallet medlemmer som har betalt kontingent til oss. Se for øvrig regnskapet.

Samarbeid og aktiviteter utenom vårt lag
Samarbeid NNHS
Alslaget har et meget godt samarbeid og god kommunikasjon med NNHS. Birgit D. Nielsen er fra 1. august ansatt i 50 % stilling som prosjektleder i et prosjekt som skal bidra til markedsføring og bevaring av lyngshesten
Møter i Landslaget for nordlandshest/lyngshest
Årsmøtet til Landslaget for 2008 blei avholdt i Vestfold. Inger Sofie Andreassen, Carina Eriksen og Birgit D. Nielsen var delegater.
Kommunikasjon med Landslaget
Kommunikasjonen er meget god.
Kommunikasjon UMB (tidligere Landbrukshøyskolen)
Vi har en uformell og konstruktiv dialog med miljøet der.
Kommunikasjon med Fylkesmannen i Troms
Fylkesmannen er generelt positiv til arbeidet med lyngshest i regionen og ønsker i samarbeid med Innovasjon Norge å bidra til en god utvikling for rasen i landdsdelen. Fra søknadsomgang 2009 kan søkere som får produksjonstilskudd i landbruket i Troms søke om et lite tilskudd (400,-) per lyngshest fra den regionale potten med midler.

Styremedlemmers deltakelse i andre relaterte organisasjoner/arbeidsgrupper
Norsk Hestesenter
Birgit Dorothea Nielsen er styremedlem i styret på NHS.
Fokus unghest
Birgit Dorothea Nielsen sitter i arbeidsgruppa som representant for nordlandshest/lyngshest.

Vi oppfordrer alle våre medlemmer om å opplyse styret om deres e-postadresse. Send gjerne e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. så er det enklere for oss i styret å nå dere med info !

Bli medlem

Nyhetsarkiv
Logg inn  
Webdesign: Bjerkli Bilde&Design • Nettløsning: Jørn Holm