landslaget liten NNHSlogo
No events

 

2016

Oppsummering av jubileumsutstillingen i Tromsø 26. - 28. august
 
Fredagen startet vi oppvarming med foredrag av Guri Harr (veterinær og dommer) og Kjartan Aglen (hovslager). Det var veldig interessant for de rundt 30 oppmøtte og foredragsholderne fikk mange spørsmål som de tok seg tid til å besvare.
 
Lørdag var det unghest lyngshest sin tur, samt tre hester av andre raser enn lyngshest. Premieringen av de andre rasene ble gjort på formiddagen lørdag og etter den var overstått hadde vi offisiell åpning av jubileumsutstillingen. Elling Vatne, forfatter av boka "Lyngshesten" foretok denne. Parallelt med utstillingen foregikk "Lyngshestdagan" hvor det ble konkurrert i sprang og dressur. Vinnerne sammenlagt ble Bones Safira (senior) og Balder Brå (junior).
 
Resten av lørdagen ble det vist en hel del unghester. Ni toårshingster, hvor 8 av dem fikk sløyfe og 3 stykker i kvalitet. 4 åringshingster, hvor 3 fikk sløyfe. 5 toårshopper hvor 4 fikk sløyfe, og den siste ble trukket. 1 i kvalitet. 3 åringshopper og alle fikk sløyfe.
 
Før premieutdelinga for unghest lørdag ettermiddag, var det oppvisning, med sauegjeting til hest, presisjonskjøring og dressurridning.
 
Lørdag kveld møttes rundt 60 stykker av utstillingens deltakere til jubileumsmiddag med hesteprat, hvor vi også fikk se en teaterfremstilling av lyngshestens historie gjort av Sadio Nor Teater.
 
Søndagen var det voksne hopper, vallaker og føll sin tur. Vi hadde runderidning for barn og teateret ble vist på nytt for alle som var tilstede.
 
Det ble vist 17 hopper i alder fra 3 år og opp. 10 fikk 3. premie og 7 fikk 2. premie. 3 årige Svarvar Sølvfina fikk kvalitet 1.
 
Det ble vist 10 vallaker hvor to fikk 2. vallakpremie og resten fikk 3. vallakpremie. I denne klassen befant også dagens hest seg, det var 25 år gamle Picasso som hederlig omtale og bemerket god holdbarhet.
 
Av føll ble det vist 3 hoppeføll og 3 hingsteføll. Et hingsteføll fikk 1 i kvalitet og to hoppeføll fikk kvalitet. Hoppeføllet Katjas Mirakel fikk 2 i kvalitet og ble lagt merke til der hun gikk sammen med sin mormor som har adoptert henne. Hennes mor fikk silosyken i vår og føllet ble tatt med keisersnitt hvorpå mor ble avlivet. Det har lyktes å berge føllet og fore henne opp med flaske.

 

2015

Hingsteutstilling helga 02. - 03. mai 2015

Hoppe- vallak, unghest og føllutstilling med Lyngshestdaga inkludert Skeid 28. - 30. august 2015

Se mer på Norsk Hestsenter sin side 

 

2014 

Hingsteutstilling 3. mai 2015

Første sesong med utvida bruksvurdering (en kort test av hingster på 2.gangs vurdering) er gjennomført. Endring av utstillingssystemet er et utviklingsarbeid som skal pågå til 2016. Det vil si at mye er uferdig ennå, mye må utvikles og sannsynligvis vil systemet se forskjellig ut fra årets test. Likevel; tre av fire hingster som møtte til utvida vurdering besto testen. Alle tre blei premiert; to fikk 2.-premie den tredje fikk 3.premie.

Det møtte fire tre-åringer og to eldre ukåra hingster samt tre hingster i åpen klasse. Tre av unghingstene blei kåra, de tre i åpen klasse fikk gode omtaler, mens de to i klasse 2b  fikk ikke kåringsbrev.

Vi gratulerer Reisa Álddagas med 2. premie, kval I, Leander med 2. pr. ,kval II, Sørgårds Frøy 3. pr., kåring til Stålerød Ivrig, Holands Råkk og Draupnir og god omtale til Skogmoprinsen, Svarvar Falk og Svarvar Taro.

Resultater ligger her

Som alltid trengs det masse folk for å avvikle en utstilling - og som alltid er det lett å spørre; folk stiller opp med det de kan, fra å delta i oppvisninger, til kakebaking, speakertjeneste og teknisk personale. Tusen tusen takk folkens - alle funksjoner er vesentlige for at helga skal gli godt og være hygelig!

Her følger et lite utvalg bilder som jeg har tatt fra kjempegode fotografer som er så hyggelige at de deler bildene med oss på facebook! Se bilder blant annet på profilene til Gudrun Bøhler, Ida Bugjerde, Unni Saus, Maria Ellingsen og Elisabeth Johansen.

ME Skinfakse 

Skinfakse, foto: Maria Ellingsen

ME Frøy

Sørgårds Frøy, foto Maria Ellingsen

US Leander VIII

Leander, foto Unni Saus

EJ Alddags rosetter

Reisa Álddagas, foto Elisabeth Johansen

 

 

Artikkel om Viri

Hingsteutstilling 3. - 4. mai på NNHS, innmeldingsfrist 1.april NB: nytt elektronisk system for innmelding på NHS. Utvida bruksprøve i kjent form er tatt bort, de eldre hingstene skal inn til en utvida bruksvurdering av mye kortere varighet.

Hoppe, vallak og unghestutstilling (og Lyngshestdaga) 12.-14. september, innmeldingsfrist 10. august.

2013

Hoppeutstilling 6. juli 2013

Igjen; for noen aldeles nydelige hester vi har, og for noen resultater! Flere nye 2.-premierte hopper, svært gode resultater på unghoppene, god bedømming av føllene på den uoffisielle føllmønstringa og dagens hest var i år som i fjor ei 2-års hoppe! - Dette lover godt for kvaliteten på hesta våre i framtida!

Bruvolds Josefine

Dagens hest og beste 2-års-hoppe, kval I: Bruvolds Josefine, mønstrer Peter Bruvold (foto: Christine Borch)

 

Slettmo Riidi

Beste 3-års-hoppe, kval I: Slettmo Rhiddi, mønstrer Annfrid Jacobsen (Foto Yngvild Jacobsen)

Heldi

Beste voksne hoppe Heldi: med eier Aud Elisabeth Brøderud (Foto. Christine Borch)

 

Nytt av året:

Bidrag til avl

AvlAlslaget gir per i dag støtte til kusker og ryttere som er ute og starter med hesta sine på et visst nivå ved å refundere startavgifta. Retningslinjer for dette ligger annet sted på sida vår her på Rimfakse.

Vi har også gitt tilskudd for deltakelse på kurs for banebyggere og dommere i kjøring + et oppstartsbidrag til "Hålogalandskuskene".

For 2013 har styret bestemt at laget etter søknad gir 500,- til eier eller eventuelt leier av hoppe som bedekkes. Vi gir også tilskudd på 1000,- til hingsteholdere med førstegangskåra hingst.

 

Avlstilskuddene innvilges etter søknad på e-post til Inger Gåre; Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. og

Disse tilskuddene gjelder kun for medlemmer i alslaget for lyngshest i Troms.

Hingsteutstillinga

Historisk – fantastisk – og som det blei sagt på Facebook; hesten har kommet hjem! Ikke mindre enn 3 førstepremiert hingster og alle tre med langt over gjennomsnittet ub-resultater, ja Jektviks Bragd slo alle tidligere rekorder! Bjørkemåne fikk vekta karakter 9,1 og Trollvik Váhkar fikk 8,9 (på grunnlag av 3,5 uker i test i 2011 og uten avlagt avslutningsdag på grunn av en alvorlig skade). I hele rasens historie er det delt ut om lag 10 hvite sløyfer og den siste helga i april kom det hele tre nye! – I tillegg fikk alle ub-hingstene avlsgodkjenning; Elverhøys Vamp, Holands Rebus og Holands Rodeo og Sidnei, sistnevnte 2.premie, de tre andre 3.-premiert. Vi fikk godkjent nye tre-åringer; Bifrost, Svarvar Falk og Svarvar Taro, eldre hingster med kåring; Solvolls Fjellkar, Sørgards Frøy og Reisa Álddagas. Vi er med andre ord heldig stilt!

 

Trollvik Váhkar

Trollvik Váhkar 1. pr. kval I og Sofie Dorothea Reksten

 

Jektviks Bragd

Jektviks Bragd 1. pr. kval II og Kristin Bjørklid Bongo

 

Bjørkemåne

Bjørkemåne 1. pr. kval III og Miriam Waltenberg

 

Det begynner å bli høye forventninger til oppvisninga på NNHS under hingsteutstillinga og jammen blei forventningene igjen innfridd!!; nydelig kvadrilje, så presis; 6 hester som én hest opp midtlinja!! – høydehopping med tøffe hester og jenter; de ga seg på 110 cm!, poengjakt; lag med kusk og rytter samla poeng i porter; artig å se på, og tøft kjørt og ridd, deretter en veldig opplysende og underholdende fargeparade og til slutt parkjøring med tre to-spann; aldeles nydelig!

Jeg må si som jeg ofte sier; for et fantastisk miljø og for en kompetanse vi har; for noen folk som stiller opp; kjører hester, rir oppvisning, står i kaféen, stiller hest på utstilling, transporterer hest, er speaker, møtes og skravler og unner hverandre at det går bra; gratulasjonene sitter løst og engasjementet for rasen går langt utover egne hester og egne prestasjoner. Det er dette som gjør at rasen igjen kommer til å få et oppsving – som så mange ganger før; entusiastene redder rasen, er glad i lyngshesten og bruker den – som den fortjener!!

Hingsteutstilling med avslutning av utvida bruksprøve; Nord Norsk hestesenter helga 26. - 28. april. NB innmeldingsfrist 15. mars 2013. Mer info finner du her

Hoppeutstilling med Lyngshestdaga helga 5. - 7. juli. Innmeldingsfrist til utstilling 1. juni.

Informasjon om bruksprøver og utstillingsreglement ligger på Norsk hestesenter sine sider.

 

2012

Hoppe- og unghestutstillinga med uoffisiell føllmønstring og miljøløyper for føll og 2-åringer

Slettmo RhiddiFlott helg! Fine hester og gode resultater.
Resultatene finner du her

Dagens hest blei to år gamle Slettmo Rhiddi u. Skåtes Cindy e. Trollvik Váhkar, eier Ellinor Jacobsen.

Resultater fra uoffisiell føllmønstring ligger på sida til Nord-Norsk hestesenter. Bilder ligger på vårt galleri 2012.

Bruvolds Brunar

Beste hingsteføll; Bruvolds Brunar u. u. Bruvolds Sabrina e.Bjørke Brage

 

Miljøløype for 2-åringer fredag 7. september ca klokka 2000 på NNHS i forbindelse med Lyngshestdaga og utstilling!

FøllmønstringVi hadde en føllmønstring i Nordreisa for to år sida. I forbindelse med denne mønstringa blei føllene også leid gjennom en miljøløype. Flere av de samme hestene gikk gjennom en tilsvarende løype da de var ett år og nå er de altså to år og vi vil gjerne at de på nytt går gjennom en tilsvarende løype. Dette gjør vi for å forsøke å finne ut om lynne-egenskaper kan registreres tidlig i en hest sitt liv og om noen eller mange egenskape er like i hele hestens liv. Etter hvert vil vi forsøke å finne ut hva registreringene betyr i den voksne hestens liv og for hestens bruksegenskaper. Så dette er en invitasjon til alle 2-åringer som kan være tilstede på NNHS fredag kveld:

Etter føllmønstringa kan de som har med seg 2-åringer og som ønsker det, la 2-åringene leies gjennom en miljøløype. De vil se og passere ulike gjenstander. De vil bli filma når de går gjennom løypa og filmene vil bli brukt til utvikling av lynnetester for de tre små nasjonale rasene (fjoridng, dølahest og lyngshest). Hvis vi får det til vil Heidi Elvebo også være med og vurdere/beskrive unghestenes reaksjonsmønster gjenom miljøløypa.

 

Føllmønstring fredag 7.september ca klokka 1900 på NNHS i forbindelse med Lyngshestdaga og utstilling!

BedømmingAlslaget ønsker velkommen til føllmønstring for føll av vår rase. Det er en uoffisiell klasse og bedømminga er ikke avlsmeritterende, men det kan likevel være spennende og artig å høre hva dommerne syns om årets føll! Det er lærerikt for både føll og eiere og en flott måte å få en uhøytidelig start i utstillingsringen. Påmelding til Nord-Norsk hestesenter: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. helst innen 1. september, men vi ta i mot påmelding helt fram til klokka 1800Kjeglepassering
fredag 7. september. Påmelding etter 1.september til Birgit D. Nielsen telefon 918 91578. Dommere: Ingunn Djuplasti og Elin Volden Andersen.

I forbindelse med føllmønstringa kan de som ønsker det la føllene leies gjennom en miljøløype. Der vil føllene se og passere ulike gjenstander. De vil bli filma når de går gjennom løypa og filmene vil bli brukt til utvikling av lynnetester for de tre små nasjonale rasene (fjording, dølahest og lyngshest). Hvis vi får det til vil Heidi Elvebo også være med og vurdere/beskrive føllenes reaksjonsmønster gjenom miljøløypa.

NB: husk å melde inn fødte føll og bedekninger til lokallaget ved Inger Gåre: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

 

To hester

Nyfødt

 

 

 

 

 

 

 

 

Utstillinger 2012

Hoppeutstillinga blir 8. september på Nord-Norsk Hestesenter. Meldte hester finner du her. Vi arrangerer Lyngshestdaga hele helga og har planer om miljøløyper for 2-åringer og utprøving av signaturaktivitet! Informasjon om signaturaktiviteter finner du her.

Liste over tilgjengelige avlshingster 2012 ligger her, forslag til avtale mellom hingsteholder og hoppeeier ligger her.

Leander; kåra, kval III

Leander; kåra, kval III

 

Hingsteutstilling 28. - 29. april

BjørkemåneSå var hingsteutstillinga historie for 2012: ny rekord; 11 tre-åringer møtte; 11 tre-åringer kåra ! I tillegg to nykåra voksne hingster. Spiss i tre-årsklassen var Bjørkemåne - for ei avlsmerr den mora hans er; en 1. premiert sønn i sør i år; Bjørkrfrost, og en særdeles vakker spiss i Nord og en 2. premiert sønn i Nord i fjor; Bjørke Brage. Far til Bjørkemåne; Solvangs Cassanova må man også kunne si har gjort det godt; i tillegg til å være far til spissen i tre-års-klassen var han også far til Jektviks Bragd som var spiss i klasse 2b, også han en vakker hingst ! Takk til solid arbeid fra alle hingsteeiere og takk for et svært godt miljø og trivelige dager under utstillinga. Takk for all frivillig innsats og alt engasjement som legges for dagen for rasen vår!

Dommerkort er linka fra Landslaget sin side og bilder finner dere også etterhvert de sammme sidene.

Pauseoppvisninga i regi av NNHS holdt som vanlig et høyt nivå! Tusen takk! - takk for at vi får kjenne på stoltheten over vår gode hest!

Bildet over: Bjørkemåne med en godt fornøyd eier; Jan-Arne Waltenberg

 

2011

Fine resultater og fantastisk flott vær og arrangement

I år var det hoppe- og unghestutstiling i Harstad også - det påvirker gjerne antallet påmeldte hester. Vi må likevel si oss fornøyd med 21 påmeldte lyngshester - noen færre møtte, men sånn er det jo. Arbeidsinnsatsen fra alslagets medlemmer var upåklagelig fra alle dem som bidro. Tusen takk skal dere ha, både dere som stilte hest og dere som hjalp til med andre ting og; som de fleste; bidro med begge deler! Takk også til NNHS for en trivelig og godt gjennomført utstilling og takk til våre engasjerte dommere som gang på gang stiller opp for liten betaling og masse arbeid og nesten bare kjeft...

Gudmundgaard Glede

Gudmundgaard Glede e. Trollvik Vahkar u. Svarta Bjørn blei stilt som nummer en i kvalitet av åringshoppene og fikk i tillegg en kvalitetssløyfe fra Landslaget

Resultater og litt bilder fra hoppe- og unghestutstillinga er lagt ut på NHS sin side

Resultatene ligger også på NNHS sin side. I tillegg er det linka til Maria Ellingsen sin facebook hvor hun har to album med masse flotte bilder fra utstillinga.

Åringene på utstillinga gikk igjennom ei testløype inne i ridehallen før premiering og oppstilling. Mer om testløypa kan du lese her

 

Hoppe- og unghestutstilling på NNHS 3. august 2011

Hoppe og unghestutstillingHele 21 av totalt 31 påmeldte hester er av vår rase ! Av disse er det 15 unghester - spennende ! Resultatoversikt finner du ved å følge linken

Utstillinga blir bare lørdag, vi prøver likevel å få til en felles middag lørdag kveld. Det er trivelig å ha tid til litt hesteprat i etterkant av en travel dag.

I dommerpausa før premieringa vil vi gjennomføre en testløype for åringer inne i ridehallen. Se mer om testløypa her

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilgjengelige hingster i Troms 2011

BjørkefrostFullstendig oversikt over tilgjengelige hingster finner du her. Mer informasjon om mange av hingstene ligger på rimfakse, hingstekatalogen.

Følgende unge hingster står i vårt område i år: Reisa Borken, Fagerrauen, Ravinas Silver, Reisa Svarten, Bjørke Brage, Bjørkefrost, Poiken og Trollvik Vahkar.

Eldre hingster; Waltenberg Louis, Eliasnes Sofus, Oksnes Ville, Kimo og Lupito

Forslag til avtale mellom hoppeeier og hingsteholder finner du her.

 

UTSTILLINGER 2011:

Hoppe-og unghestutstilling blir 3. - 4. september på NNHS

Hingsteutstilling på NNHS 08. - 09. april

Gratulerer alle med kåra og premierte hingster ! Måtte det være en hingst for alle ønsker og behov slik at vi i 2012 få ta i mot masse flotte føll som bærer i seg nye muligheter for rasen vår!

Til alle; tusen takk!! til hesteeiere som møter på utstilling; takk for arbeid, innsats og engasjement, til alle medhjelpere; uten dere hadde ikke hingsteeierne fått det til; til alle på NNHS, dommere, dugnadsgjeng, premieutdeler, russiske gjester og publikum; uten dere; ingen trivelig og staselig hingsteutstilling!

Holands Rodeo, kåraSjåvoll Sjarmøren, kåra, kval I

Det møtte 4 tre-åringer og en 4-åring med følgende resultater:

Sjåvoll Sjarmøren kåret, kval I, Holands Rodeo kåret, Fagerrauen kåret, Reisa Borken kåret, Jo ikke kåret.

I år blei utvida bruksprøve gjennomført ved NNHS. 7 hingster var påmeldt, da vi kom til avslutningsdagen var det 5 hingster som hadde gjennomført hele testen og som kunne vise seg fram på avslutningsdagen. En hingst sprang ut ved innlevering og en hingst blei skada etter vel 3 uker på test.

Tusen takk til fantastisk kompetent og engasjert testpersonale. Det er lagt ned et betydelig arbeid i alle hingstene og vi håper kunnskapen og erfaringa som årets testpersonale sitter inne med kan tas inn i arbeidet med å utarbeide en ny utvida bruksprøve for rasen vår. Det står bra til med både formell kompetanse og realkompetanse i miljøet rundt lyngshesten i Troms. Dette er svært verdifult for bevaring og utvikling av rasen.

Resultater for de 5 hingstene etter utstilling og gjennomført ub var slik:

Bjørke Brage 2. pr, kval I, ub 7,6, Poiken 2. pr. kval II, ub 8,5, Reisa Svarten 3. pr., kval III, ub 8,6, Ravinas Silver 3. pr, ub 8,5, Reisa Riddu 0. pr, ub 7,8. Trollvik Vahkar blei skada under testen, men får beholde avlsgodkjenninga for 2011 og får med seg testresultatene fra 3,5 uker på test.

Link til fullstendige resultater for hele utstillinga på Landslaget sin side finner du her

Link til resultatliste med dommerkort på NHS sin side finner du her

Resultatskjema for ub ligger her.

 

SvartenAnne Kathrine Nyborg - ansvarlig for kjøring under ub, her med Reisa Svarten som fikk beste ub (8,6)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BrageElin Sørensen ansvarlig for ridning under ub, her med Bjørke Brage som fikk 2. pr.og kval I.

 

 

 

 

 

 

 

UTSTILLINGER 2010:

Føllsamling i Nordreisa 30.10.2010

Detta var artig, spennende, trivelig og lærerikt for både folk og hester ! Vi hadde vært så heldige å få helt supre folk med oss i dommerteamene: Gunn Grønås og Inger Gåre med Lola M. Folcke som skriver bedømte føllene eksteriørt, mens Heidi Elvebo hadde den utfordrende og krevende jobben å teste ut et nylaga registreringsskjema for føllenes adferd.

Lara

Reisa Lara passerer kjegler

SleppVakker foran Rhiddi, Canutte og Glede

 

 

 

 

 

 

BedømmingOrigos Korona foran dommerlaget

 

 

 

 

 

 

Foto: HuntingNorth

Vi har starta på et arbeid, i samarbeid med Hanne Fjerdingby Olsen, som vi håper vil kunne utvikles til et nyttig verktøy for å beskrive hesters arvelige adferdsegenskaper. Vi er i den veldig spede begynnelsen av dette arbeidet - og det vil ta år før vi har utvikla et godt verktøy, men dette var en start - og det var som sagt artig og veldig lærerikt. Beskrivelsene av føllene er på ingen måte noen fasit, men et øyeblikksbilde av hva slag inntykk adferdsregistrereren fikk av føllene den dagen og i de situasjonene de møtte. Vi har gjort mange flere registreringer enn det som kommer fram under beskrivelsen, men vi velger å legge ved "personlighetsbeskrivelsen". Vi har foreløpig ingen kunnskap om "personligheten" føllene viser er den "personlighet" de vil ha seinere i livet.

Dommerne var alle sammen svært fornøyde med føllgruppa som blei vist både eksteriørt og hvordan føllene (og mødrene) oppførte seg.

Resultater fra denne uoffisielle utstillinga var slik:

GledeGudmundgaard Glede e. Trollvik Vahkar u. Svarta Bjørn ue. Frigg: "Harmonisk hoppe av god type, pent hode, mengler noe reisning, godt muskelsatt kropp, gode bevegelser": 8, 9, 8, 8, 8, sløyfe, kval III. Om Glede sin "personlighet" sa adferdsregistrereren: "Villig, våken, positivt nysgjerrig. Oppmerksom og leken."

 

 

KoronaOrigos Korona e. Skogans Origo u. Reisa Bjørk ue. Trollvik Bjarke: "Hingst av bra type, bærer preg av å være i sterk vekst. Gode bevegelser: 7, 7, 7, 8, 7, sløyfe. Om Korona sin "personlighet" sa adferdsregistrereren: "Selvstendig og våken. Finner ut av ting på egen hånd. Ser ikke til mor."LaraReisa Lara e. Reisa Cieggavarre u. Reisa Yr ue. Kimo: "Føll av god type, jevn kropp, godt markert manke og skulder, sterke bein, jevnt veivinnende skritt, uregelmessig bak i trav.": 8, 8, 8, 7, 8, sløyfe. Om Lara sin "personlighet" sa adferdsregistrereren: "Litt uengasjert, lar seg villig lede/føre. Viser tendens til å "henge seg opp" i noe å reagere på".

 

 

 

MollisReisa Mollis e. Skogans Origo u. Reisa Livli ue. Ritar: "Feminin hoppe av god type, pent hode, preges av å være i sterk vekst, god manke, meget gode bevegelser": 8, 8, 8, 9, 8; sløyfe kval. IV. Om Mollis sin "personlighet" sa adferdsregistrereren: "Føll med positiv og velvillig innstilling. Tillitsfull og snill."

 

 

CanutteElveskog Canutte e. Skogans Origo u. Elveskog Canepa ue. Eliasnes Ludvig.: "Hoppe av god type i noe svakt hold, velformet hals, pent hode, god ramme, taktmessige bevegelser med god framdrift.": 8, 7, 8, 8, 8, sløyfe. Om Canutte sin "personlighet" sa adferdsregistrereren: Våkent og oppmerksomt føll. Positiv med fornuftig fremferd. Virker trygg. Hyggelig hest."

VakkerVakker e. Trollvik Vahkar u. Dalumsvinni ue. Øfstaasrauen.: "Tiltalende hoppe av meget god type, pent hode, noe lavt ansatt hals, ellers god kropp. Gode bevegelser.": 9, 9, 8, 9, 9, sløyfe, kval I. Om Vakker sin "personlighet" sa adferdsregistrereren: "Våkent og selstendig føll som viser en egenrådig fremferd. Lar seg ikke dominere."

 

 

 

RhiddiSlettmo Rhiddi e. Trollvik Vahkar u. Skåtes Cindy ue. Seli Gogo.: "Stort velutviklet føll av meget god type, pent hode, harmonisk kroppsbygning, gode bevegelser med hovedvekt på skritt.": 9, 9, 8, 8, 8; sløyfe, kval II. Om Rhiddi sin "personlighet" sa adferdsregistrereren: "Våkent føll med uselvstendig adferd. Forsiktig type."


Tusen takk til alle utstillere, medhjelpere og dommerlagene, både de som vurderte eksteriøret og adferden ! Med et så engasjert, kompetente og trivelig miljø ser det lyst ut for lyngshesten i Troms!


Hoppe,- unghest,- og vallakutstilling ved NNHS 2010

Gratulere så mye til 1. premierte Eliasnes Dina med sin unge eier! NRK-programmet Dyrevenn har fulgt forberedelsene til utstillinga og programmet sendes i høst. Flott markedsføring av rasen!

Gratulerer og takk også til alle de andre som viste fram hopper, unghester og vallaker på en strålende måte! Velpresentert og skikkelig! Bilder ligger på NNHS sitt fotogalleri., resultater ligger på Landslaget sin side; her


Så var spenninga utløst for hingstene i nord for i år

Vi fikk hele 9 ny-kåra hingster; åtte 3-åringer og en 4-åring som blei vist for første gang. Icora Giron blei stilt først i kvalitet mens Waltenberg Mirakel blei stilt som nummer to i kvalitet. Sju hingster til fikk avlsgodkjenning; Poiken (4 år), Holands Glimt og Holands Oro, Ravinas Silver, Nyheims Frigo, Reisa Svarten og Reisa Riddu. Vi fikk også se to flotte voksne hingster som begge fikk fornya sin 2. premie; Oksnes Wille 2. pr. kval I og Eliasnes Sofus.

Alle resultater ligger på rimfakse.no og masse bilder ligger på vårt fotogalleri.

Tusen takk for innsatsen til alle som kom og viste fram hingstene sine og som var med og gjorde utstillinga og hele helga til et trivelig og viktig arrangement for den allsidige og flotte hesten vår.

Gratulere til alle som kunne reise hjem med fornya premiegrad eller ny avlsgodkjenning og velkommen tilbake på utvida bruksprøve i 2011 alle ny-kåra. Håper alle de flotte hingstene får bidra i avlen - vi trenger alle med videre !

Hoppe-eiere; dere har gode muligheter til å finne drømmehingsten til hoppa deres i år; vi har et fantastisk utvalg av voksne, premierte hingster som har vist hvordan de avler og framfor alt mange unge spennende hingster med ulike stammer. Lykke til med valget av hingst!


Se kursdatoer for unghest-kurs under aktiviteter !

Kontakt styret dersom det er ønske om andre eller flere kurs, for eksempel utstillingsforberedende kurs. Se også Nord-Norsk hestesenter sine kurstilbud!


UNGHEST-, VALLAK- OG HOPPEUTSTILLING VED NNHS 11. OG 12. JULI 2009

For noen resultater! for en opplevelse! for noen gode dager for hesterasen vår denne nydelige juli-helga!

Hilpi

Hilpi 291 - tildelt premiegraden Elite for avkom

Resultatene ser dere på landslaget sin side, linken er her.

Inger Gåre, på vegne av hesterasen, mintes Leif Larsen, som med sitt gode avlsarbeid har betydd svært mye for lyngshesten. Hans oppdrett; Hilpi 291 blei tildelt premiegraden Elite for avkom. Vi gratulerer !

Begrunnelse for tildeling:
Hoppa har totalt 7 avkom. Denne avkomsgruppa består av 5 sønner og 2 døtre. Hoppa viser særdeles god avlskvalitet da 4 av hennes avkom er høyt premierte, og av disse er det hele 3 avlsgodkjente hingster.

De premierte avkommene er Kimo 1pr, Ritar 2 pr, Kosakk 3 pr og Hirvi 2pr + 2 avk pr. Hoppas avkom er av meget gode rasetyper med god utstråling og harmoni. I tillegg har flere av hoppas avkom vist seg som meget gode bruksdyr. Hilpi viderefører sin gode avlskvalitet til sine avkom. Kimo og Ritar har flere avlsgodkjente sønner og premierte døtre. Hirvi har mange gode døtre og derav 2 pr for avkom.

Hilpi er forøvrig bestemor til begge de to førstepremierte hoppene, gennom sin sønn Ritar og sin datter Hirvi !

Vi gratulerer også de to fantastiske førstepremierte hoppene og deres eiere og oppdrettere; 11 år gamle Mannu e. Ritar u. Fjellstad Juni 1. pr. kval II, mor til 2. premierte Gonagaslas Beaivvas og 8 år gamle Hilja u. Hirvi e. Lupito 1. pr. kval I.

gunne

4184

 

Forøvrig var dommerne svært begeistra for de 10 vallakene som blei vist og det var imponert over holdbarheten. Lucas med sine 29 år var eldst og Liinikko på 19 gikk hen og blei Norgesmester og beste brukshest og deltok i alle øvelsene.

Blant unghestene var det også mange fine individer. 1-årige Elverhøys Vamp fikk 10 på bevegelser av dommerne!!

aina

Gratulerer alle utstillere! og tusen takk for at dere valgte å stille ut hestene deres!

Det er lagt ut bilder i albumet NM og utstilling 2009

Slipp med Skogans Origo!

Origo slippes i Tønsvika ca 15 km nord for Tromsø lørdag 6. Juni kl 12. En del hoppeeiere synes nok dette er i tidligste laget, men hingsten blir gående her hele sommeren og det går fint å komme med hopper senere.

Hoppeeiere kan kontakte Fia (Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., tlf. 776 38 427/97 16 55 05) for å avtale bedekking. Generell info gis også av Kirsti (Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., tlf. 91351942).

Til publikum:
Ta med deg sola, kaffekanna, matpakke og humør og bli med på et orntli' hingsteslipp. Vi garanterer vakre og spenstige dyr i perfekt samspill med hverandre og omgivelsene.

LAGSHINGST I TROMS I 2009; SKOGANS ORIGO

OrigoSkogans Origo blei Kåret og II kv på Stav i år.

Han fikk følgende poeng på eksteriør; 10-10-8-8-9 og 8-9-6-7 på bruksprøven.

 

 

 

 

 

 

 

 


VahkarTrollvik Vahkar, kåra, (9-8-7-8-8), kjøreprøve 39 p

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


LouisWaltenberg Louis, 3. pr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TILGJENGELIGE AVLSHINGSTER 2009

Skogans Origo f. 06, kåra, kval.II, brun e. Smålands Rigo u. Symona, eier: Målfrid Garvik

Trollvik Vahkar f. 06, kåra, rød, e. Oksnes Wille u. Trollvik Ragna, eier: Geirmund Vik

Waltenberg Louis f. 05, 3.pr. skimmel, e. Øvstaassvarten u. Havdama Maja, eier: Marianne Nyland

Oldervik Far -04, 2. pr, kval II , rød, antall avkom: 2, e. Øfstaassvarten u. Fryd Frøkna, eier: Marianne Pedersen

Waltenberg Jard -04, 2. pr , kval I, rød, anatall avkom: 2 e. Oksnes Røder, u. Tokse Thyra, eier: Jan Arne Waltenberg

Eliasnes Sofus -02, 2. pr III, brun, anatall avkom: 8, e. Siljegutten u. Myrengstjerna, eier: Marlene H. Sørensen

Svarvar Fieger -02 2.pr , kval I, gul, anatall avkom: 9, e. Hammeren u. Tara, eier: Mariann Moris

Oksnes Wille -01, 2.pr , kval II , rød, anatall avkom: 7 e.Lupito u.Oksnes Stella, eier: May-Veronika Isaksen

Oksnes Røder -99, 3.pr, kval I, rød, anatall avkom: 21 e. Stjernelyngen u. Oksnes Stella, eier: Gunhild & Peder Johnsen

Kimo -91 1.pr, rød, anatall avkom: 28 e. Lupito u. Hilpi 291, eier: Silje Skarshaug

Lupito - 87 1. pr , rød, anatall avkom: 24 e. Reisa Rauen u. Linda 165, eier. Kåre Nilsen

 

Alslaget for Lyngshest anbefaler at de yngste hingstene blir brukt, og at avlen blir spredt på flest mulig av disse hingstene. Vi anser det som tilstrekkelig med 15 avkom etter hver hingst i vårt distrikt.

Vi ønsker å få kopi av bedekningslister tilsendt etter avlssesongen.

Har du spørsmål, ta kontakt med Fia (Inger Sofie Andreassen, Svarvaren, 9022 Krokelvdalen) e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. TLF: 776 38 427 Mob: 97 16 55 05

Veiledende priser fra Alslaget i Troms:
Springpenger: kr 3500.- medlem i et lokallag, og 4500.- ikke-medlem
Beiteleie: kr 25.- pr/dag (35.- m fòring) medlem, og 35/45 kr for ikke medlem

Vi anbefaler at alle som er usikker på stammen bakover, eller andre avlsmessige forhold, på hingsten eller sin egen hoppe, tar kontakt med avlsansvarlig for råd.

Bruk gjerne stamboka http://sport.rikstoto.no/Default.aspx?modus=2

Det er bare å klikke på linken, velge rase, og oppgi hestens navn, så "popper" det opp med info om den aktuelle hesten.

 

RESULTATER HOPPE- OG UNGHESTUTSTILLING PÅ NNHS AUGUST 08
Se under landslaget sine sider.

Bilder ligger også på alslaget sitt fotoalbum.

HirviHirvi, 2.pr, kval I, hingsteføll v fot e. Waltenberg Jard. Eier og oppdretter Leif Larsen. Foto Ingunn Djuplasti

 

 

 

ALSLAGET SINE RÅD I AVLEN I 2009:

SofusAlslaget for Lyngshest i Troms sine råd i avlen, følger de anbefalinger UMB (tidligere landbrukshøyskolen på Ås) gir på kort og lengre sikt for å:

begrense og ha kontroll på innavlsøkninga, bevare og utvikle lyngshesten.

Det er en forholdsvis høy innavlsgrad i populasjonen av lyngshest. Den er på omtrent 12 %, noe som i gjennomsnitt nesten tilsvarer at hestene i populasjonen er like mye i slekt som søskenbarn.

Det er ikke helt unaturlig, siden det er forholdsvis kort tid siden populasjonen nær var utdødd og det var få hester igjen av rasen som kunne utgjøre den genetiske arven i vår rase.

Vi har hatt en (nesten) lukka stambok, det vil si at vi så å si ikke har henta inn genetisk materiale fra andre hesteraser. Det foregår ingen diskusjon om å åpne stamboka.

Det betyr at vi må vite hva vi gjør når vi avler. Det har i mange år vært stort fokus og oppmerksomhet på faren for innavl i rasen. Det har hele tiden vært med som en viktig faktor hos oppdretterne i valg av avlsdyr og kombinasjoner.

Vi tror ikke at vi per i dag har store helsemessige problemer i rasen som skyldes negative effekter av innavl; men vi er innavlsmessig i en sånn situasjon at vi skal gjøre få feilgrep før vi sitter med en rase som er så innavla at vi ikke kommer ut av situasjonen uten å åpne stamboka.

Vi vil ha tre vesentlige hensyn å ta:

a) vi må få gode hester ut i markedet for å øke antall hester, det er betinga både av fornuftig avl og kompetent opplæring av hestene.

b) vi må spre avlen så godt som vi kan (så mange hester som mulig i avl, og så jamn fordeling av avkom på avlsdyra som mulig)

c) populasjonen må overvåkes, og avlen må styres.

Hva kan hver enkelt hoppe- og hingsteeier gjøre?

 • Hoppeeiere må søke kompetente råd (avlsansvarlig) for valg av hingst når en vil bedekke hoppa.
 • Hingsteholdere må vise måtehold ved bruk av hingsten i avl.
 • Bruke og vise fram lyngshesten på en god måte så ofte man kan.

Hva kan vi gjøre lokalt i Alslaget?

 • Informere medlemmer og andre lyngshesteiere om innavlssituasjonen.
 • Oppmuntre til bedekninger, gi råd om å spre avlen på så mange individer som mulig.
 • Hjelpe til med å få fram unghingster.
 • Bidra til et system for kvalitetssikring av bruksegenskaper på hester som skal ut i markedet.
 • Påvirke Landslaget/NHS/ politisk miljø/forvaltninga for å få til en overvåking og styring av avlen i vår rase.
 • Oppmuntre til og bidra til at lyngshesten vises fram og markedsføres på en god måte.

Hva må til sentralt (statlig ansvar)?

 • Innsamling og systematisering av alle tilgjengelige data om hestene.
 • Styringsverktøy.
 • Styringsvilje.
 • Statlig ansvar for forskning på lyngshest/(de særnorske rasene).
 • Økonomisk bidrag til hingstehold (stutteri/økonomisk bidrag til hingsteholdere), eventuelt også et utvalg gode hopper.


JUBILEUMSUTSTILLINGA 2006 BLEI EN SUKSESS!

HiljaResultater i alle klasser ligger på Landslaget sin side. Resultater i de offisielle klassene ligger også på Norsk Hestesenter sine sider.

 

Det møtte mange unghester både 1- og 2-åringer. Åringene gikk i tillegg til eksteriørbedømmelsen også gjennom en testløype med ulike miljøutfordringer. Mer om testløypa kan du lese her

Hoppe- og unghestutstillinga blir 8. september. Samme helg arrangeres det også Lyngshestdaga og vi vil prøve ut signaturaktiviteter for vår rase. Mer info kommer!


2012

FødselNB: husk å sende informasjon om fødte føll og bedekninger til lokallaget ved Inger Gåre: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

 

 

 

Miljøløype for 2-åringer fredag 7. september ca klokka 2000 på NNHS i forbindelse med Lyngshestdaga og utstilling!

Miljøløype

Vi hadde en føllmønstring i Nordreisa for to år sida. I forbindelse med denne mønstringa blei føllene også leid gjennom en miljøløype. Flere av de samme hestene gikk gjennom en tilsvarende løype da de var ett år og nå er de altså to år og vi vil gjerne at de på nytt går gjennom en tilsvarende løype. Dette gjør vi for å forsøke å finne ut om lynne-egenskaper kan registreres tidlig i en hest sitt liv og om noen eller mange egenskape er like i hele hestens liv. Etter hvert vil vi forsøke å finne ut hva registreringene betyr i den voksne hestens liv og for hestens bruksegenskaper. Så dette er en invitasjon til alle 2-åringer som kan være tilstede på NNHS fredag kveld:

Etter føllmønstringa kan de som har med seg 2-åringer og som ønsker det, la 2-åringene leies gjennom en miljøløype. De vil se og passere ulike gjenstander. De vil bli filma når de går gjennom løypa og filmene vil bli brukt til utvikling av lynnetester for de tre små nasjonale rasene (fjording, dølahest og lyngshest). Hvis vi får det til vil Heidi Elvebo også være med og vurdere/beskrive unghestenes reaksjonsmønster gjenom miljøløypa.

Bli medlem

Nyhetsarkiv
Logg inn  
Webdesign: Bjerkli Bilde&Design • Nettløsning: Jørn Holm